شیرین عسل نسبت به خوراکی های دیگری که نام خود را در فهرست برندهای ارزشمند ایرانی ثبت کرده اند، عمر کوتاه تری دارد. شکلاتهایی که از کارخانه ای تولیدی در شهرک صنعتی تبریز، که آن روزها رونق چندانی نداشت، با تنها یک فر دست ساز پختش را آغاز کرد و طولی نکشید که توانست در کنار تولید شکلات و بیسکویتهای رنگارنگش، کار بسته بندی و فروش آنها را هم در دست بگیرد و شیرینی اش از مرزهای ایران فراتر برود و به دیگر کشورهای خاورمیانه و جهان راه پیدا کند. حالا خوراکی های شیرین عسل با بسته بندی هایی که توسط همین شرکت انجام میشود هم در سوپرمارکتها و هم در فروشگاه های محصولات این برند پیدا میشوند. گروه صنایع غذایی شیرین عسل از صفر تا صد تولید و توزیع خوراکی هایش را بر عهده گرفته و به همین خاطر است که شعار «از دانه تا قفسه» را برای برندش برگزیده است.

 

تولد بیسکویت‌های ده‌ تومانی

تولد اولین نسل بیسکویت های شیرین عسل به اردیبهشت ۱۳۷۱ بازمی گردد. زمانی که «یونس ژائله سعدآباد» که جوانی ۳۰ساله بود، به همراه سه شریک دیگرش شرکتی به همین نام را در تبریز به ثبت رساند. یکی از آهنگران تبریز برای آنها یک دستگاه فر دست ساز ساخت و شیرین عسل با همین تکنولوژی کوچک کارش را آغاز کرد و اولین بیسکویتهای خوراکی ساده و بعد کرم دار را روانه بازار کرد، بیسکویت هایی که ۱۰ تومان قیمت داشتند. حالا بیش از دو دهه از تولد اولین محصولات شیرین عسل میگذرد و فر دست ساز اولیه جایش را به تجهیزات آخرین مدلی داده که کارشان فرآوری دانه های روغنی و کاکائو است. کارخانه این برند ایرانی در حال حاضر بزرگترین مجموعه تولیدکننده پودر و مشتقات کاکائو در خاورمیانه است که مواد اولیه کارخانه های مواد غذایی و صنایع شیرینی و شکلات پزی در آن تامین میشوند. مجموعه‌ای که از کارگاهی در شهرک نوپای صنعتی تبریز تبدیل به فضایی تولیدی به وسعت ۳۶ هزار متر شده است.

حالا تقریبا میتوان گفت شیرین عسل صنایعی بی همتا در عرصه مواد خوراکی کشور به وجود آورده است. بسته بندی بیسکویتهایش زمانی در ترکیه آماده میشد، اما حالا روزانه ظرفیت چاپ و برش ۳۰ تن از بسته بندی هایش را دارد. یونس ژائله در مرز ۵۵ سالگی کارآفرینی است که برندش بارها نام صادرکننده نمونه را از آن خود کرده است. او سال ۶۲ وارد دانشگاه شد، گذراندن چند واحد از درسهای رشته بیهوشی کافی بود تا بفهمد این رشته، با روحیه کارآفرینی اش همخوان نیست. از کودکی به شیرینی و شکلات علاقه مند بود و هنوز هم طعم جدیدی که قرار است به خانواده شیرین عسل اضافه شود، پیش از همه باید مزه اش به دهان مدیر این صنایع تولیدی خوش بیاید. اما آنچه ژائله را یکی از کارآفرینان برتر ایران کرده، علاقه اش به شکلات نیست؛ بلکه روحیه ای است که او را به کسب وکار تولیدی واداشته است. خودش در این باره میگوید: «ما دو راه بیشتر نداریم. یا باید برویم، یا باید بمانیم و بسازیم. من راه دوم را انتخاب کرده ام.»

 

خوراکی‌های صادراتی

اما همه ما میدانیم وقتی برندی جهانی میشود و فراتر از مرزهای جغرافیا پیش میرود، در کنار سرمایه مادی، خلاقیت، پشتکار، آینده نگری و هزاران عنصر دیگر دست به دست هم میدهند تا آن نام، به دنیا سرایت کند و به نظر میرسد بخت با شیرین عسل آنقدر یار بوده که اعتبار برندش به کشورهای اروپایی و آسیایی هم رسیده است. حتی آتش سوزی بخش عظیمی از کارخانه در سال ۸۶ که خسارتی حدود ۲۶ میلیارد تومان برای شیرین عسل بر جای گذاشت نتوانست این برند را از پا درآورد. ژائله درباره این بحران که میتوانست برندش را برای همیشه به زمین بزند، میگوید: «آن آتش سوزی ضرر زیادی به مجموعه ما زد، اما قطار در حال حرکت را نمی شود به این آسانی متوقف کرد و شش ماه بعد توانستیم با همت نیروهای خود مجموعه را مجددا ره اندازی کنیم.» اگر به قول ژائله روزگاری به تولید شیرینی و شکلات در ایران بها نمی دادند و به آن «قاقالی‌لی» میگفتند، در حال حاضر صنایع غذایی و شیرینی و شکلات با بهره جستن از کارآفرینان ایرانی رشد بسیاری یافته و صادرات این محصولات از صادرات صنایع خودروسازی ایران پیشی گرفته است. آمار و ارقام موجود میگویند از صادرات ۵۰۰ میلیون دلاری شیرینی و شکلات ایران، ۲۰ درصد مربوط به صادرات محصولات شیرین عسل است که به ۶۵ کشور جهان صادر میشوند. شیرین عسل که مدتها در قفسه های خوراکی با شکلات، بیسکویت و تافی‌هایش به چشم میخورد، این روزها محصولات تازه‌تری چون نوشیدنی های گازدار، انواع سس و شیرهای طعم دار را به سبد تولیدی اش اضافه کرده است. این برند که تنها ۲۴ سال از حیاتش میگذرد، تاکنون ۸ هزار و ۵۰۰ شغل در ۱۵ شرکت تحت تصدی اش ایجاد کرده و در کنار دیگر واحدهای صنعتی تولید شیرینی و شکلات، توانسته منطقه آذربایجان را به یکی از مهمترین قطبهای صنایع غذایی خاورمیانه تبدیل کند.