استان مرکزی دارای آب و هوای شگفت انگیزی است که علت آن حضور کوه های مرتفع، همسایگی با حاشیه مرکزی ایران، نزدیکی با مناطقی هم چون دریای نمک و کویر میقان و مهمتر از همه قرارگیری در محل اتصال رشته کوههايی زاگرس و البرز اسـت و این آب و هوا باعث رشد عالی انواع گیاهان، سبزیجات مختلف بومی و میوهها در این استان شده است.
استان مرکزی غذاهای سنتی و بومی بسیاری دارد که شاخصه اصلی بسیاری از این غذاهای سنتی، بهره گیری از روش های طبخ سالم است که طعم آنها را خاص و زبانزد کرده است. در این مطلب برخی از این غذاها را به شما معرفی میکنیم.
کباب ته تالی
تهتالی (تتالی)، یکی از غذاهای معروف و پرطرفدار استان مرکزی است که در سراسر این استان طبخ و مورد استفادهی خانوادهها قرار میگیرد. در گذشته به ماهیتابه، تالی گفته میشد و این غذا به دلیل قرار دادن گوشت در ته ماهیتابه یا همان تالی، به تهتالی شهرت یافت.
غذایی بسیار لذیذ و خوشعطر که پس از طبخ، با نان، سبزیخوردن، ماست و چاشنیهای بومی میل میشود. این غذا با استفاده از گوشت چرخکرده، سیبزمینی، پیاز، گوجهفرنگی، فلفل دلمه، غوره، لواشک، زردچوبه، نمک و رب گوجهفرنگی تهیه میشود.
خورشت فسنجان و کشک
خورشت فسنجان، یکی از مشهورترین و در عین حال محبوبترین غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که از شهرت و آوازهای جهانی برخوردار است. مردم استان مرکزی، خورشتی بومی و لذیذ را با کمک گردو تهیه میکنند که به فسنجان با کشک تفرش مشهور است. غذایی اصیل و محبوب که مختص شهرستان تفرش بوده و با مصرف این خورشت لذیذ، طعمی مطبوع و شگفتانگیز را تجربه میکنند. در اکثر نقاط کشور، استفاده از رب انار، برای دادن طعمی ترش به فسنجان استفاده میشود و این درحالی است که بانوان کدبانوی تفرش، کشک را جایگزین رب انار کرده و غذایی اشتهاآور را برای اعضای خانوادهی خود تهیه میکنند. آشپزهای هنرمند استان مرکزی با ترکیب موادی همچون گردو، کشک، پیاز، گوشت (گوسفند، اردک یا مرغ)، پیاز، سیر، نمک، فلفل و زردچوبه این غذای بومی و پرطرفدار را تهیه میکنند.
آش ترخینه با شکمبه
حضور تنوع جالب و شگفتانگیزی از انواع آش در رژیم غذایی مردم استان مرکزی بسیار جالب و تحسینبرانگیز است. آش ترخینه دوغ که در بسیاری از مناطق این استان به آش سیرابی نیز شهرت دارد، یکی از رایجترین غذاهایی است که در شهرهای این خطه از کشور تهیه و مورد استفاده قرار میگیرد. بانوان هنرمند و کدبانوی استان مرکزی با ترکیب موادی همچون ترخینهی خشک شده، سبزی آش، اسفناج، سیرابی، نخود، لوبیا، نمک و زردچوبه به طبخ این غذای بومی و محلی میپردازند. جالب است بدانید که ترخینه، نوعی مادهی خشک شده و مرکب از دوغ، گندم پرک شده، گوجه، برگ چغندر و برخی از سبزیجات است که خانوادهها در فصل تابستان آن را تهیه و برای مصرف در زمستان نگهداری میکنند. این آش از ارزش غذایی بالایی به دلیل حضور حبوبات، سبزیجات و غلات برخوردار است که منبع ارزشمندی از انرژی، پروتئین و ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان به شمار میآید
آش اشکنه (اوگرمه)
اشکنه یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که در گذشته معمولا خانوادههایی با درآمد کم، از این خوراک بومی استفاده میکردند. غذایی سرشار از انرژی و بسیار ساده که در مدت زمانی کم میتوان آن را تهیه و طبخ کرد. جالب است بدانید که تنوع جالبی از اشکنه در رژیم غذایی مناطق مختلف ایران وجود دارد که میتوان به اشکنهی سیبزمینی، اشکنهی تخممرغ، اشکنهی کشک و اشکنهی سبزی اشاره کرد که هر کدام با توجه به مواد اولیه و سبک طبخ، از طعم و عطری متفاوت برخوردارند. در استان مرکزی اشکنهی تخممرغ، یکی دیگر از غذاهای بومی و سنتی به شمار میآید که به دلیل خواص غذایی و مدت زمان کوتاه طبخ، در بین خانوادههای این استان از محبوبیت و مصرف نسبتا زیادی برخوردار است. آشپزهای استان مرکزی با استفاده از موادی همچون تخممرغ، آرد، فلفل، روغن، زردچوبه، نمک، پیاز و شوید، این غذای لذیذ و مقوی را تهیه و در کنار اعضای خانوادهی خود میل میکنند.
آش خیار
این غذا، خوراک بومی شهرستان اراک محسوب شده که از عطر و طعمی بسیار لذیذ و اشتهاآور برخوردار است. آشپزهای این شهرستان زیبا با ترکیب موادی مثل خیار چمبر، گوشت، نعناع، سیر، پیاز، گندم، عدس، نان خشک، کشک، نمک و فلفل، این غذای بومی و سنتی را طبخ و میل میکنند. قطعا حضور حبوباتی مانند عدس که از ارزش غذایی فراوانی همچون انواع ویتامین (B، A، C و PP)، هیدارت کربن چربی، آلبومین، مواد معدنی (پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم و آهن) برخوردار است، این غذا را در زمرهی سالمترین و مغذیترین خوراکهای بومی و سنتی قرار خواهد داد.
پتلهپلو
پتله پلو غذایی است بومی و مخصوص استان مرکزی که نشات گرفته از فرهنگ غذایی مردم شهرستان اراک است. آشپزهای این شهرستان زیبا، برای طبخ پتله پلو، دو مرحلهی کاملا مجزا را طی میکنند. ابتدا به تهیهی پتله (گندم پوست کنده و پخته شده که به صورت خشک مورد مصرف قرار میگیرد) پرداخته و پس از آن غذای پرطرفدار دیار خود را طبخ میکنند. این غذای اصیل ایرانی با کمک موادی همچون پتله، عدس، سیبزمینی، برنج، نمک، زردچوبه و روغن تهیه و طبخ میشود. استفاده از غلات و حبوبات در تدارک پتلهپلو یکی از ویژگیهای ممتاز و قابل توجه آن محسوب میشود که مصرف آن برای سلامتی و شادابی بدن بیتاثیر نخواهد بود. این غذا با روش طبخی متفاوت، در مناطق دیگری از ایران از جمله استان همدان به عنوان غذایی محلی مورد مصرف قرار میگیرد.
گوشتابه
گوشتابه غذای سنتی، لذیذ و بسیار پرطرفدار استان مرکزی، شهرستان اراک به شمار میآید که با صرف مدت زمانی نسبتا کم، میتوان آن را تهیه و سرو کرد. این غذا به دلیل حضور تخممرغ و گوشت گوسفند، منبع مناسبی از پروتئین گیاهی و حیوانی محسوب میشود که مصرف نان در کنار آن، ارزش غذاییش را دو چندان خواهد کرد. آشپزهای استان مرکزی، با ترکیب موادی همچون تخممرغ، گوشت چرخکرده، نمک، فلفل، زردچوبه، رب گوجهفرنگی، پیاز و آرد، این غذای اصیل بومی را تهیه و طبخ میکنند. هرچند ممکن است در بسیاری از نواحی کشور، این غذا با نامهای دیگری تهیه و میل شود. مصرف انواع چاشنیهای محلی مانند ترشی، سالاد، ماست و سبزیخوردن، میتواند طعمی خاطرهانگیز را در ذهن ایجاد کند که تا مدتها آن را به خاطر خواهید سپرد.
آش شیر
آش شیر، غذای سنتی و بومی استان مرکزی است که با ترکیب موادی همچون شیر، گندم پوست کنده، نخود، نمک، فلفل، کشمش، گردو و بادام تهیه میشود. بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه، مصرف آش شیر را به دلیل حضور شیر در کنار کشمش و حبوبات، به افراد مخصوصا کودکان و نوجوانان توصیه میکنند. از خواص کشمش میتوان به بهترین ماده برای جلوگیری از پوکی استخوان، مملو از ویتامین، کلسیم، پتاسیم، آهن، مانع پوسیدگی دندان، سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان و کنترلکنندهی خون و ویژگیهای بسیار دیگری اشاره کرد که هر یک از این موارد برای سلامت بدن لازم و ضروری است.
نان فطیر
نان فطیر یکی از دلچسب ترین، خوشمزه ترین و قدیمی ترین نان های کشور و شهر اراک است. این نان یکی از اصلی ترین اجزا سفره های نوروزی مردمان اراک از گذشته بوده و همچنان نیز در این سفره ها دیده می شود. نان فطیر اراک که نوعی نان شیرمال است در این شهر بدون هیچ گونه خمیر مابه ای به عمل آمده و قبل از پخت روی آن زردچوبه زده می شود.
باسلوق
شیرینیهای محلی اراک دارای تنوع فراوانی هستند که یکی دیگر از آنها باسلوق میباشد. روش تهیه باسلوق بسیار دیدنی است و در یکی از روستاهای قدیمی و توریستی اراک به نام هزاوه تهیه میشود. مردم این روستا در اوایل پاییز شروع به چیدن انگور از باغات خود میکنند. در مرحله بعد دانههای انگور را درون یک حوض مخصوص میریزند و نوعی خاک محلی را به آن اضافه میکنند. سپس با چکمههای تمیز روی آن میروند تا خوب له شوند. در این مرحله آب به دست آمده از انگور را درون کورههایی میجوشانند تا یک شیره خوب به دست بیاید. در پایان از این شیره برای درست کردن باسلوق و شربت استفاده میکنند.